Ароматерапия

Вълшебните свойства на аромотерапията – етерично масло от кипарис

Етерично масло от кипарис

 

Вълшебните свойства на аромотерапията – етерично масло от кипарис

Етеричното масло от кипарис има множество полезни свойства.

Поради своя изключителен състав  маслото от кипарис намира  широко приложение.

Кипарисовото етерично масло съдържа пинен (70-80%), камфен, тершшеол, лимонен, силвестрен, сабинол, фенхен, цимол, феландрен, кадинен, купресен, борнеол, цедрол, фурфурол, есте­ри на оцетната, капроновата, пропионовата, лауриновата киселина и др. Представлява бледожълто до жълто-зелена течност с дървеснохвойнов мирис с терпентинов нюанс.

Лечебно приложение. За целебните свойства на кипариса се спо­менава в древните китайски и персийски лечебни книги, според които въздухът под него лекувал бронхит и бронхиална астма. Таджикският лекар Авицена (980-1037 г.) го е препоръчвал за ле­чение на труднозарастващи рани, а също при бъбречни камъни. Днес е известно, че кипарисовата дрога има антиревматично и сти­мулиращо зарастването на рани действие.

Инхалации с кипарисово етерично масло: прави се при възпаление на горните дихателни пътища, бронхиална астма, еластична кашлица н др.

Вани с кипарисово етерично масло или есенция: препоръчват се при безсъние, неврози, ревматични заболявания, ишиас, лумбаго, подагра, артрит, леки изгаряния, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, стенокардия, атеросклероза и др.

Гаргара с отвара от дрогата или воден разтвор на кипарисово етерично масло:  използва се при простудни заболявания, кашлица, възпаления на горните дихателни пътища и устната кухина.

Разтриване с кипарисово етерично масло се прилага при нев-ралгични ревматични болки, ишиас, лумбаго, артрит, изгаряния идр.

Компреси и лапи с отвара от клонки се препоръчват от народ­ната медицина при ухапвания от неотровни влечуги, ревматични отоци и болки, артрит, изгаряния и др.

Козметично приложение: Кипарисовото етерично масло се из­ползва в парфюмерийната промишленост. Най-често за  ароматизиране на пре­парати за баня, дезодоранти за освежаване и ароматизиране на въздуха . Народната фитокозметика препоръчва кипарисово етерично масло (няколко капки в чаша вода) или отвара от изсушени кипарисови клонки за жабурене при лош дъх от устата (всекидневно по 2-3 пъти). Също с отвара се прилага измиване на мазни коси. В комбинация с кипарисова отвара от клонки с рициново масло (по равни части) се предлага за стимулиране растежа на косата.

При потящи се крака се препоръчват всекидневно бани на кра­ката с хладка вода, в която се накапват 4-5 капки кипарисово етерично масло и по 2 капки етерични масла от лавандула и гра­дински чай. Подобен ефект може да се получи и с отвара от дрогите на тези растения.

Известната австрийска народна лечителка Мария Требен пре­поръчва рецепта за всекидневно намазване на пигментни петна, белези, старчески петна, а също малки брадавици до пълното им премахване. За целта измити и нарязани на дребно кипарисови клонки се натъпкват в бутилка (до горе), която се напълва с житна водка (38-40 ), така че да покрие растителните части. Оставя се за 10 дни на слънце или в близост до парно отопление или печка. Получената настойка, според австрийската народна лечителка, е много ефективна при посочените състояния.

Източник:

НАРЪЧНИК ПО АРОМАТОТЕРАПИЯ

РУМЯНА ДЕНКОВА

ВЕСЕЛИН ДЕНКОВ

МАСЛО ОТ КИПАРИС, 10мл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.