Ароматерапия

Вълшебните свойства на аромотерапията – етерично масло от кипарис

Етерично масло от кипарис

 

Вълшебните свойства на аромотерапията – етерично масло от кипарис

Етеричното масло от кипарис има множество полезни свойства.

Поради своя изключителен състав  маслото от кипарис намира  широко приложение.

Кипарисовото етерично масло съдържа пинен (70-80%), камфен, тершшеол, лимонен, силвестрен, сабинол, фенхен, цимол, феландрен, кадинен, купресен, борнеол, цедрол, фурфурол, есте­ри на оцетната, капроновата, пропионовата, лауриновата киселина и др. Представлява бледожълто до жълто-зелена течност с дървеснохвойнов мирис с терпентинов нюанс.

Лечебно приложение. За целебните свойства на кипариса се спо­менава в древните китайски и персийски лечебни книги, според които въздухът под него лекувал бронхит и бронхиална астма. Таджикският лекар Авицена (980-1037 г.) го е препоръчвал за ле­чение на труднозарастващи рани, а също при бъбречни камъни. Днес е известно, че кипарисовата дрога има антиревматично и сти­мулиращо зарастването на рани действие.

Инхалации с кипарисово етерично масло: прави се при възпаление на горните дихателни пътища, бронхиална астма, еластична кашлица н др.

Вани с кипарисово етерично масло или есенция: препоръчват се при безсъние, неврози, ревматични заболявания, ишиас, лумбаго, подагра, артрит, леки изгаряния, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, стенокардия, атеросклероза и др.

Гаргара с отвара от дрогата или воден разтвор на кипарисово етерично масло:  използва се при простудни заболявания, кашлица, възпаления на горните дихателни пътища и устната кухина.

Разтриване с кипарисово етерично масло се прилага при нев-ралгични ревматични болки, ишиас, лумбаго, артрит, изгаряния идр.

Компреси и лапи с отвара от клонки се препоръчват от народ­ната медицина при ухапвания от неотровни влечуги, ревматични отоци и болки, артрит, изгаряния и др.

Козметично приложение: Кипарисовото етерично масло се из­ползва в парфюмерийната промишленост. Най-често за  ароматизиране на пре­парати за баня, дезодоранти за освежаване и ароматизиране на въздуха . Народната фитокозметика препоръчва кипарисово етерично масло (няколко капки в чаша вода) или отвара от изсушени кипарисови клонки за жабурене при лош дъх от устата (всекидневно по 2-3 пъти). Също с отвара се прилага измиване на мазни коси. В комбинация с кипарисова отвара от клонки с рициново масло (по равни части) се предлага за стимулиране растежа на косата.

При потящи се крака се препоръчват всекидневно бани на кра­ката с хладка вода, в която се накапват 4-5 капки кипарисово етерично масло и по 2 капки етерични масла от лавандула и гра­дински чай. Подобен ефект може да се получи и с отвара от дрогите на тези растения.

Известната австрийска народна лечителка Мария Требен пре­поръчва рецепта за всекидневно намазване на пигментни петна, белези, старчески петна, а също малки брадавици до пълното им премахване. За целта измити и нарязани на дребно кипарисови клонки се натъпкват в бутилка (до горе), която се напълва с житна водка (38-40 ), така че да покрие растителните части. Оставя се за 10 дни на слънце или в близост до парно отопление или печка. Получената настойка, според австрийската народна лечителка, е много ефективна при посочените състояния.

Източник:

НАРЪЧНИК ПО АРОМАТОТЕРАПИЯ

РУМЯНА ДЕНКОВА

ВЕСЕЛИН ДЕНКОВ

МАСЛО ОТ КИПАРИС, 10мл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.