Здравословни съвети

Най-ефикасните диети за Детокс

Най-ефикасните диети за Детокс

Най-ефикасните диети за Детокс

Най-ефикасните диети за Детокс от Vitality.bg

Специалистите препоръчват различни програми за детокс, но преди да се спрете на някоя от тях, помислете добре дали организмът ви е готов за подобни лишения. Ако страдате от едно или повече заболявания, не се чувствате добре или не сте вътрешно убедени, по-добре прилагайте по-щадящи методи за пречистване. Задължително се посъветвайте с лекар, преди да пристъпите към детоксикация. Посочените по-долу програми за детокс може да се прилагат за 1 ден веднъж седмично (ако го правите за първи път) или за 2–3 дни веднъж месечно. По време на детокс режима следете внимателно тялото си и ако сметнете за необходимо, веднага прекъснете програмата.

Сокова диета

Прясно изцедените сокове бързо изчистват организма, като същевременно го насищат с полезни витамини и минерали. Плюсът на тази програма е, че в деня (или дните), когато я прилагате, изпитвате по-малко глад. Използвайте свежи плодове и зеленчуци и си направете сок от тях собственоръчно. Най-подходящи за целта са зелето, спанакът, морковите, ябълките, ананасът, целината.

Диуретична диета

Този метод за детоксикация и пречистване е подходящ за тези, които страдат от задържане на течности (симптом за това е отичането на краката в края на деня). Диуретичната диета ще помогне на организма да се избави от излишните течности, които му пречат да функционира нормално. Препоръчителните продукти са: артишок, аспержи, глухарче, целина, пъпеш, ягоди, зелена салата, магданоз.

Плодова монодиета

Моно означава един – тоест, разрешено е да се консумират само един вид плодове по време на тази програма. Принципът е, че при консумацията на плодове само от един вид, се балансира pH и се регулира изработването на захар, което позволява на клетките да се изчистват интензивно. Разрешено е да се изядат 1 кг плодове на ден.

Суровоядство

Според тази програма може да консумирате само сурови продукти – тоест, такива, които не са преминали термична обработка. Разрешени са и кашите, но все пак се препоръчва да наблягате на плодовете, зеленчуците, семената и ядките. Това меню дава много енергия, без да обременява организма с излишни въглехидрати и мазнини, а широкият спектър от разнообразни фибри действа като метла на стомаха. Освен това суровите продукти съдържат много хранителни ензими, които повишават обмяната на веществата и имунитета.

Пречистваща програма Master Cleanse

Тази диета е хит сред звездите в Холивуд заради способността бързо да сваля килограми. Смисълът й обаче е не толкова в отслабването, колкото в пречистването. В рамките на този режим се консумира само една напитка, която се състои от вода, лимонов сок, кленов сироп и кайенски пипер. Все пак, преди да се захванете, замислете се дали тази диета не е по-скоро мода, отколкото метод за ефикасно пречистване.

По-добрата детокс диета

Разбира се, всеки може индивидуално да намери метод за пречистване на организма си. Най-добрия вариант е храненето през този период да е достатъчно разнообразно. Някои диетолози предлагат режим, при който 15% от храната за деня е приема на вечеря – не по-късно от 18 часа. Забранена е консумацията на захар, преработени продукти, пържени ядки, месо, соеви продукти. Може да консумирате свежи плодове и зеленчуци, овесени ядки, мюсли, бобови храни, сурови семена и ядки, ленено масло, зехтин, зеленолистни. Този режим се понася леко, но е необходимо да се подготвите предварително и да го спазвате поне 3 дни, като постепенно ги увеличите на 5 дни месечно.

Вжно

Който и от методите за детокс да приложите, запасете се с търпение и планирайте дългосрочен резултат. Отнасяйте се внимателно към реакциите на тялото си, всяка от тези програми е шок за организма и може да има съпротивление. Помнете, че не бива да правите нищо на всяка цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.