Билки

Куркумата – билка и подправка, която е безценна

Куркумата – билка и подправка, която е безценна

Куркумата е известна подправка в Китайската и Индийска кухни,  и е една от най-лечебните билки, която съществува днес. На пръв поглед тя е растение от типа на тревите, но коренът и подобен на този на джинджифила я прави могъщо средство за лечение на редица болести. На всеки е известно, че тази подправка и билка е ярко жълта по цвят. Тази нейна окраска се дължи на намиращия се в нея куркумин. Той е около 5% и именно неговите функции действат така благоприятно на здравето, тонуса ни и ни предпазват от редица заболявания.

 

Куркумина в куркумата е съставката, която ни предпазва от увеличаването на лошия холестерол в кръвта. Така баланса между добър и лош холестерол е възстановен и се предпазваме от заболявания на сърдечно-съдовата система. Той е и съставката, която ни предпазва да развием диабет, защото намалява устойчивостта ни към инсулин и така ни предпазва от инсулинова резистентност. Освен това тази билка и подправка едновременно ни помага в борбата с излишното тегло и то доста успешно. Тя топи натрупалите се мастни тъкани в телата ни, като не променя хранителния режим драстично и има дълготрайно въздействие. Именно инсулиновата ни резистентност е нещото, което ни предразполага към трупане на мазнини и напълняване съответно. А куркумата регулира този процес.

Здравата имунна защита и система, както и хроничните и болезнени заболявания, като артрита се повлияват от използването на куркума под формата на билка и дори, когато я употребяваме в приготвянето на ястията ни. На фона на всичко това, тя е и много полезна за мозъчните функции, защото предотвратява натрупването на мозъчна плака и подобрява оросяването с кислород, така  е превенция за заболявания, като Алцхаймер.

Куркумата е със забележително действие и когато искаме по-бели и здрави зъби. Нищо, че е ярко жълта, тя действа избелващо и можете директно да миете зъбите си с нея, ако искате да са по-бели. Задължително е след, като измиете зъбите с куркума, да ги измиете и с паста за зъби!

Ежедневно е желателно да се приемат приблизително 3 грама от билката подправка, като това може да става под формата на добавка или просто, като добавяте подправката към гозбите си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.