Аюрведа

Аюрведа

Аюрведа

Аюрведа

Хиляди години преди съвременната медицина да предостави научни доказателства за връзката между ума и тялото, мъдреците на Индия са познавали Аюрведа, която и днес продължава да е  една от най-сложните и мощни здравни системи  обединяващи  ум и тяло в света.

Аюрведа е много повече от обикновена система за лечение на болести, тя е наука за живота (aur = живот, veda = наука или знание). Аюрведа  предлага да сътворите тяло на мъдрост, предназначено да  помогне на хората да останат жизнени и здрави, като същевременно реализират пълния си човешки потенциал.

Основните  принципа на Аюрведа са два:

1- умът и тялото са неразривно свързани и

2- нищо няма по-голяма  сила да излекува и трансформира тялото от ума.

 Свободата от болест зависи от разширяването на нашето съзнание, привеждането му в равновесие и след това разширяването на това равновесие в тялото. Този процес не е толкова сложен, колкото звучи. Например, когато медитирате без усилие, влизате  в състояние на разширено съзнание и вътрешна тишина, което освежава ума и възстановява баланса.

Тъй като умът и тялото са неразделни, тялото е естествено балансирано чрез практиката на медитация.

В състояние на спокойно съзнание, създадено чрез медитация, сърдечен ритъм и бавен дъх, вашето тяло намалява производството на „стресови“ хормони като кортизол и адреналин и увеличава производството на невротрансмитери, които подобряват благосъстоянието, включително серотонин, допамин, окситоцин , и ендорфини.

Медитацията е само един от най-мощните средства, които древните аюрведа лекари предписват за балансиране на ума и тялото.
Аюрведа е персонализиран подход към здравето и познаването на типа на ума и тялото ,което позволява да правите оптимални решения за диета, упражнения, добавки и всички други аспекти на начина ви на живот

Освен дишането, храненето е нашата най-важна телесна функция. За да създадем здраво тяло и ум, нашата храна трябва да бъде подхранваща. Идеалното хранене идва от консумирането на разнообразие от пресни храни, които са подходящо приготвени и изядени с осведоменост. Един прост начин да се уверите, че получавате балансирана диета е да включите шестте аюрведически вкусове (сладки, солени, кисело, остър, горчиви и стягащи) във всяко хранене. Това ще гарантира представянето на всички основни хранителни групи и хранителни вещества. Когато включите всичките шест вкуса, ще забележите, че се чувствате удовлетворени и че желанието за преяждане ще намалее.
Заедно с шестте вкуса, напълването на чинията с цветовете на дъгата насърчава дълъг и здравословен живот.  Храните, които са дълбоко синьо, лилаво, червено, зелено или оранжево, са водещи в антиоксидантите и съдържат много хранителни вещества, които повишават имунитета и подобряват здравето.
Получете изобилен спокоен сън.
Според Аюрведа, сънят е сестрата на човечеството.

По време на сън тялото ни се ремонтира и подмладява. Липсата на спокоен сън нарушава вродения баланс на тялото, отслабва имунната система и ускорява процеса на стареене. Човешките същества обикновено се нуждаят от шест до осем часа спокоен сън всяка вечер. Спокойният сън означава да използвате лекарства или алкохол, за да заспите, а да  се отдръпвате лесно, след като изключите светлината и здраво да спите през нощта. Ако се чувствате енергични и жизнерадостни, когато се събудите, сте имали една нощ на спокоен сън. Ако се чувствате уморени и не ентусиазирани, не сте имали спокоен сън

Живейте в хармония с природата.
Фразата „живее в хармония с природата“ има точно значение в Аюрведа: имайте здрави желания, които отговарят на това, от което всъщност се нуждаете.

Както ви е  направила природата, това, от което се нуждаете и това , което  искате, не бива да бъде в конфликт.

Когато сте в баланс, вие естествено желаете само това, което подхранва вашето здраве и живот. Вие сте  в хармония с естествените ритми на тялото си, като се наслаждавате на сън, храните сетивата си с преживявания, вкусове, докосване, аромати, звуци и гледки, които ви вдигат и подхранват. Когато се изплъзвате от природата, вашите желания стават неподдържащи и можете да пожелаете нездравословна храна, да пренебрегвате съня и упражненията и да се отдадете на натрапчиво поведение.

При извънреден труд и малкия  дисбаланс може да стане разстройство, а след това заболяване, което води до повече стрес за организма. Вслушвайте се в тялото си.
Тялото винаги се изразява чрез сигнали за комфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.