Аюрведа

Аюрведа

Аюрведа

Аюрведа

Хиляди години преди съвременната медицина да предостави научни доказателства за връзката между ума и тялото, мъдреците на Индия са познавали Аюрведа, която и днес продължава да е  една от най-сложните и мощни здравни системи  обединяващи  ум и тяло в света.

Аюрведа е много повече от обикновена система за лечение на болести, тя е наука за живота (aur = живот, veda = наука или знание). Аюрведа  предлага да сътворите тяло на мъдрост, предназначено да  помогне на хората да останат жизнени и здрави, като същевременно реализират пълния си човешки потенциал.

Основните  принципа на Аюрведа са два:

1- умът и тялото са неразривно свързани и

2- нищо няма по-голяма  сила да излекува и трансформира тялото от ума.

 Свободата от болест зависи от разширяването на нашето съзнание, привеждането му в равновесие и след това разширяването на това равновесие в тялото. Този процес не е толкова сложен, колкото звучи. Например, когато медитирате без усилие, влизате  в състояние на разширено съзнание и вътрешна тишина, което освежава ума и възстановява баланса.

Тъй като умът и тялото са неразделни, тялото е естествено балансирано чрез практиката на медитация.

В състояние на спокойно съзнание, създадено чрез медитация, сърдечен ритъм и бавен дъх, вашето тяло намалява производството на „стресови“ хормони като кортизол и адреналин и увеличава производството на невротрансмитери, които подобряват благосъстоянието, включително серотонин, допамин, окситоцин , и ендорфини.

Медитацията е само един от най-мощните средства, които древните аюрведа лекари предписват за балансиране на ума и тялото.
Аюрведа е персонализиран подход към здравето и познаването на типа на ума и тялото ,което позволява да правите оптимални решения за диета, упражнения, добавки и всички други аспекти на начина ви на живот

Освен дишането, храненето е нашата най-важна телесна функция. За да създадем здраво тяло и ум, нашата храна трябва да бъде подхранваща. Идеалното хранене идва от консумирането на разнообразие от пресни храни, които са подходящо приготвени и изядени с осведоменост. Един прост начин да се уверите, че получавате балансирана диета е да включите шестте аюрведически вкусове (сладки, солени, кисело, остър, горчиви и стягащи) във всяко хранене. Това ще гарантира представянето на всички основни хранителни групи и хранителни вещества. Когато включите всичките шест вкуса, ще забележите, че се чувствате удовлетворени и че желанието за преяждане ще намалее.
Заедно с шестте вкуса, напълването на чинията с цветовете на дъгата насърчава дълъг и здравословен живот.  Храните, които са дълбоко синьо, лилаво, червено, зелено или оранжево, са водещи в антиоксидантите и съдържат много хранителни вещества, които повишават имунитета и подобряват здравето.
Получете изобилен спокоен сън.
Според Аюрведа, сънят е сестрата на човечеството.

По време на сън тялото ни се ремонтира и подмладява. Липсата на спокоен сън нарушава вродения баланс на тялото, отслабва имунната система и ускорява процеса на стареене. Човешките същества обикновено се нуждаят от шест до осем часа спокоен сън всяка вечер. Спокойният сън означава да използвате лекарства или алкохол, за да заспите, а да  се отдръпвате лесно, след като изключите светлината и здраво да спите през нощта. Ако се чувствате енергични и жизнерадостни, когато се събудите, сте имали една нощ на спокоен сън. Ако се чувствате уморени и не ентусиазирани, не сте имали спокоен сън

Живейте в хармония с природата.
Фразата „живее в хармония с природата“ има точно значение в Аюрведа: имайте здрави желания, които отговарят на това, от което всъщност се нуждаете.

Както ви е  направила природата, това, от което се нуждаете и това , което  искате, не бива да бъде в конфликт.

Когато сте в баланс, вие естествено желаете само това, което подхранва вашето здраве и живот. Вие сте  в хармония с естествените ритми на тялото си, като се наслаждавате на сън, храните сетивата си с преживявания, вкусове, докосване, аромати, звуци и гледки, които ви вдигат и подхранват. Когато се изплъзвате от природата, вашите желания стават неподдържащи и можете да пожелаете нездравословна храна, да пренебрегвате съня и упражненията и да се отдадете на натрапчиво поведение.

При извънреден труд и малкия  дисбаланс може да стане разстройство, а след това заболяване, което води до повече стрес за организма. Вслушвайте се в тялото си.
Тялото винаги се изразява чрез сигнали за комфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.